25 september 2023
Varför vill inte män dejta längre?
Herman Hesses roman "Stäppvargen" från 1927 är den främmandegjorda mannens manifest: «Hur skulle jag kunna undvika att vara en stäppvarg och en lurig enstöring mitt i en värld vars ambitioner jag överhuvudtaget inte delar, vars glädjeämnen överhuvudtaget inte talar till mig?»
När Herman Hesse 1961 uppdaterade boken med ett nytt förord skrev han att trots att den var avsedd för "den femtioårige och behandlar den femtioåriges problem", så hade boken funnit sina mest ivriga läsare bland yngre män.
Detta förvånade Hesse, eftersom boken handlar om män som har överlevt sig själva, familjeförsörjare som inte har någon att försörja. Många identifierade sig med stäppvargen - hans lidande och drömmar - utan att förstå budskapet att det ovanför detta eländiga liv finns en högre himmel: den andliga.
"Stäppvargen" är ett självporträtt av en man som flyr från mänskligheten, vilket män i kris ofta gör. Boken är också en uppfriskande bredsida mot modernitetens intellektuella hyckleri. Uppfriskande därför att vår tids tänkare så sällan vågar kritisera tidsandan: vad vi har reducerats till.
Ett slitet citat säger dig tre saker som varje människa bör göra under sin tid här på jorden: Plantera ett träd, skaffa en son och skriva en bok. Den förmenta visdomen är att livet är kort och att de tre sakerna representerar en smula odödlighet: att lämna ett arv.
Manlig psykologi är inte ett problem i vår tid, såvida inte offentliga kommittéer lägger fram välmenande förslag om hur män ska vara annorlunda, ofta mer lika kvinnor. Dagens unga män görs till garanter för strukturer som kollapsade innan de ens var födda.
De får den gamla rollen som det handlande subjektet, de är ansvariga för sitt eget öde. Även inför strukturer som de är maktlösa inför. De befinner sig längst ner i en ny offerhierarki; de är den "andre" som står mellan självcentrerade minoriteter och den status de strävar efter.
Medan andra identitetsgrupper kan tillskriva gruppens utmaningar samhälleliga orättvisor, är det inte ett gångbart alternativ för män att frånsäga sig ansvaret. Strukturella förklaringar måste ge vika för individuellt ansvar: män får vad de förtjänar i döden. Om de begår självmord är det för att de inte är "tillräckligt bra" på att prata om sina känslor.
Män blir därmed ett räddningsobjekt när "historiska orättvisor" ska kompenseras. När kvoter ska sättas. Men det finns åtminstone ett problem med sådana strukturella förklaringar: antagandet att alla män alltid har levt i den övre medelklassen år 2023.
Privilegier har sannerligen inte fördelats jämnt inom gruppen "män". De flesta människor har aldrig varit privilegierade. Historikern Gregory Clark visar i sin bok "The Son Also Rises" (2014) att klasstillhörighet är förvånansvärt ärftligt. De flesta människor stannar kvar i det ekonomiska skikt som de föds in i.
Faktum är att de privilegier som män påstås ha åtnjutit "sedan urminnes tider" har blivit vardagsmat relativt nyligen: den breda tillgången till mänskliga rättigheter, rösträtt, högre utbildning och livsstilar med hög konsumtion inträffade, i historisk mening, ungefär samtidigt för båda könen i västvärlden.
För många män har nya känslor ingen annan innebörd än att vi måste lära oss att ta hänsyn till nya faktorer, vilket är bra. Men det finns en annan grupp: ett växande antal unga män som förkastar den mansroll som samhället erbjuder.
Ta Norge. Unga män är överrepresenterade i samhällets mörkertal, från avbruten utbildning, via ofrivillig arbetslöshet och fällande domar till missbruk och social isolering. Två av tre personer som begår självmord före 25 års ålder är män. Män är nu underrepresenterade på prestigefyllda utbildningar som juridik och medicin.
Det är ett tecken i tiden att denna grupp har blivit synonym med den otäcka etiketten "incels" - män som inte kan få ligga och som förgiftar internet med sin giftiga maskulinitet. Men varför är de så här? Kanske för att många män har det tufft ekonomiskt, fysiskt och känslomässigt.
I sin bok "On Boys and Men" (2022) skriver forskaren Richard Reeves om den förändrade statusen för män och konsekvenserna av detta. Ur ett evolutionärt perspektiv har aspekter av mannens biopsykologi som försvarare, försörjare och familjemedlem blivit mindre efterfrågade.
De kulturella förändringarna sträcker sig långt bortom arbetsmarknaden och omfattar hur barn uppfostras, ungdomar utbildas och hur vi lever som vuxna. För vissa unga män är misslyckandena många i samhällen där de antas vara privilegierade, men som ägnar dem för lite uppmärksamhet.
Ett exempel: Vad har angloamerikanska pojkskolor gemensamt? Ni vet, de där elitakademierna som specialiserar sig på att få ut det bästa av pojkar. Svaret är idrott, disciplin och tävling. Vad kännetecknar norska skolor? De är skräddarsydda för de duktiga flickorna, som redan lyckas.
Jag skulle bara säga halva sanningen om jag sa att detta gäller alla män. Vi talar om män som saknar bra betyg eller stark social kompetens. När det gäller ärftliga egenskaper som intelligens, social kompetens och mod ligger männen i slutet av normalfördelningen.
Det är naturligtvis tänkbart att hån är vad som krävs för att få unga män att "skärpa till sig". I så fall skulle detta strida mot vad vi har lärt oss i våra ansträngningar att inkludera marginaliserade grupper. Samhällets förakt tenderar att förstärka de mönster som vi vill motverka.
Kanske kommer saker och ting att ordna sig? Kanske. Men i Japan, ett land som ligger i framkant när det gäller västerländsk modernitet, har miljontals män hamnat helt utanför samhället. Utan tillgång till jobb, äktenskap och den inkomst som krävs för att leva ett modernt och lyckligt liv.
Dessa män är kända som den "förlorade generationen". De utgör cirka 15 procent av befolkningen och de är en glimt av en oroande framtid för andra västländer, en framtid med fler självisolerade hemmasittare. Det var en av dessa som mördade den tidigare premiärministern Shinzo Abe.
Vid en tidpunkt då socialisternas gamla påstående att det privata är politiskt, är det inte förvånande att kulturella förändringar i könsrelationerna får politiska konsekvenser. Unga män verkar bli alltmer konservativa medan unga kvinnor blir mer vänsterliberala.
Detta kan få konsekvenser för presidentvalet 2024 och verkar också bidra till eremit-trenden i västländerna. Det bidrar förmodligen också till de många "varför vill inte män dejta längre?"-videorna på TikTok.
Arwa Mahdawi skriver i The Guardian om "en undersökning som visar att pojkar i 12:e klass (17 eller 18 år) är nästan dubbelt så benägna att identifiera sig som konservativa som liberala. Flickor, däremot, är överväldigande [vänster]liberala".
Hennes texter är tankeväckande, men människorna i fråga får inte komma till tals. Kvinnans perspektiv är både en hammare och ett städ. Det hamras och klagas, men killarna har redan lämnat samtalet. Mannen håller på att bli "det andra könet", en gåtfull varelse. Låt mig förklara.
Tonårspojkar i USA omfamnar i allt högre grad konservatismen, i motsats till en liberalism som utnyttjar "giftig maskulinitet" i amerikanska klassrum och på arbetsplatser, hävdar Jean Twenge i sin bok bok Generations, med hänvisning till "Monitoring the Future Youth"-undersökningen.
Twenge beskriver också hur det offentliga samtalet är så vinklat att män avstår från att delta. Män vet när försök till ärlighet bara leder till sanktioner. Några, många, väljer att inte delta och blir nyttomaximerande utilitarister. Detta återspeglas på singelevenemangen. Män verkar inte dyka upp längre. Detta sägs återspegla att män är mindre intresserade av att dejta.
Liberala och konservativa världsbilder är alltmer oförenliga, vilket förmodligen inte hjälper parbildningar. "Generations" visar dystra siffror för den psykiska hälsan i USA. Män begår fler självmord och kvinnor över 40 är landets största konsumenter av antidepressiva läkemedel.
Den här debatten äger rum i skymundan. Mainstreamkulturen gillar inte män med bindestreck nuförtiden. I Hollywood har hjälten till stor del ersatts av "Girl-Boss" som inte behöver män, förutom som rondeller i sin känslomässigt inkontinenta makttripp.
Ett annat drag är att könspreferenser i allt högre grad delar upp kulturen. Internet har könat sig självt. Populära influencer-kanaler har en nästan exklusiv följarskara av ett kön. I den så kallade "manosfären" är mantrat att fasta relationer med västerländska kvinnor inte är värt det.
Det hävdas att kvinnor har blivit mer otrogna, att de är mer traumatiserade, mer krävande och har färre av de moderliga dygder som många män söker hos en hustru. Unga män varnas också för den statistiskt sannolika förödande effekten av skilsmässa på mäns ekonomi.
Istället får de rådet att "dricka mjölk utan att köpa en ko". Sex är inte en bristvara på den liberala köttmarknaden. När jag pratar med män som har börjat använda Tinder slås jag av hur avtrubbade de är: Oförmögna att uppskatta kvinnor, oförmögna att älska.
Utmaningen för män är att äktenskap är hälsosamt för oss. Ensamstående män kämpar mer med psykisk ohälsa och dör upp till 17 år tidigare än gifta män. Detta är amerikanska siffror, men det är nu så att amerikanska trender tenderar att sprida sig till resten av västvärlden.
Det är svårt att säga om de konkurrerande chauvinismerna på YouTube är orsak eller verkan. Medan männen har en bred inställning till nätdejting, försöker sig en stor majoritet av kvinnorna på ett litet antal män. De blir uppvaktade, utnyttjade och ghostade, gång på gång.
På Tantan, en dejtingapp, visar män intresse för 60 procent av de kvinnor de träffar, medan kvinnor är intresserade av 6 procent av männen. Det innebär att 5 procent av männen aldrig får napp. Offline är poolen mindre och kvinnor testar män som de inte skulle ge en chans online.
I denna paranoida värld får unga män höra att din kvinna kan lämna dig när som helst, av vilken anledning som helst, och de varnas för att inleda förhållanden med karriärkvinnor, alfa-änkor, kvinnor med en lång meritlista eller att ta på sig uppgiften att bli far till en annan mans avkomma.
Om det här fenomenet bara påverkade hemska influencers skulle det vara irrelevant. Men nya siffror från Child Trends visar att cirka 40 procent av alla födslar i USA nu sker utanför äktenskapet, en ökning från 28 procent 1990. De vita leder nu utvecklingen. Denna trend sprider sig i västvärlden.
En överväldigande majoritet av kvinnorna väljer skilsmässa. Och alkoholism. I USA minskar kvinnorna skillnaden mellan könen när det gäller att dricka sig till döds. Många av de ledande personerna i "mansosfären" är, intressant nog, en produkt av att växa upp med en mamma och ingen pappa.
Jag antar att jag borde ha avslutat med ett hoppfullt budskap, ett budskap om att konkurrerande chauvinism håller på att ersättas av en bred insikt om att män och kvinnor kompletterar varandra, gör varandra bättre. Att modernitet och traditionella könsroller är förenliga. Men nej.
Den mörkt roliga boken "Halva Malmö består av killar som dumpat mig" (2021), av journalisten Amanda Romare, slutar med den bittra insikten att önskvärda män inte gifter sig med kvinnor som legat med halva stan. Kalla det för frigörelsens pris.
I "Mediated Sex" (1996) skriver medieprofessorn Brian McNair om "pornifieringen" av mainstreamkulturen och sätter detta i samband med en bredare förändring som suddar ut gränserna mellan det offentliga och det privata i den senmoderna västerländska kulturen.
I sin bok "Liquid Love" (2003) hävdar sociologen Zygmunt Bauman att moderna romantiska möten är en form av "flytande kärlek" där relationer har blivit "lätta att inleda och avsluta". Tidigare var engagerade kärleksrelationer knutna till tro, familj, öde eller romantik.
Synen på sex som en väg till målet familj har ersatts av en syn på livet som en serie enkla men intensivt ömtåliga möten. Oavsett om dessa möten är relationella eller rekreativa, kännetecknas de av en konsumentmentalitet som enligt Bauman är "gravid med psykiska neuroser".
De motverkande krafterna är starka. Columbia-akademikern Richard Hanania har skrivit en akademiskt provocerande essä: "En psykologisk teori om kulturkriget". Statsvetaren hävdar att vår tids avgörande kulturella och politiska klyfta inte bara går mellan stad och landsbygd eller mellan hög och låg utbildning, utan också mellan könen.
I nästan alla sociokulturella frågor står kvinnorna på den moraliskt liberala sidan. En snabbdykning i opinionsundersökningar visar att kvinnor är mer pro-BLM, transrättigheter, invandring, klimatförändringar, begränsningar av yttrandefriheten och invasiva covidrestriktioner.
Och eftersom detta ofta sammanfaller med kulturelitens åsikter förvärras situationen för män som hamnar på andra sidan: "Överklassen [...] finner bekräftelse för sin känsla av moralisk och estetisk underlägsenhet hos underklassen", skriver Hanania. Män blir därmed också en moralisk underklass.
Hanania beskriver ett "dynamiskt socialt system där den ena sidans handlingar, retorik och beteende påverkar den andra. Människor främjar inte sina egna ekonomiska intressen eller moraliska visioner, utan svarar på en inbyggd drivkraft att söka status, som handlar om att riva ner andra".
Detta kan bidra till att förklara den återuppståndna manschauvinismen, som denna gång drivs på av kvinnor som är framgångsrika i allt utom kärlek. Jordan Peterson hör till dem som påpekar det oanständiga i att framgångsrika, utbildade, selektiva kvinnor ökar sitt sociala kapital genom att håna marginaliserade män.
Familjen var den sista bastionen av primitiv altruism i det liberala samhället. Den sexuella marknadsrevolutionen angrep dessa små gemenskaper, det sista som skilde individen från marknaden. Vi är reducerade till konsumenter som känner till priset på alla saker, men inte deras värde.
Det finns få tecken på att kvinnor möter män och blir mer konservativa. De vill vara fria trots att kvinnorna betalar för sin frihet med sin sinnesfrid och självbild. Det är naturligtvis möjligt att manschauvinismen är en pinsam blunder, precis som ansiktsmaskpolisen var.
Journalisten Louise Perry tror att det går djupare. I sin bok "The Case Against the Sexual Revolution" (2022) hävdar hon att Tinderifieringen av sex i västerländska har ett högt pris, för båda könen.
Perry inleder boken med en oväntad insikt:Den stora sexuella revolutionen kom tidigare än du kanske hade trott, på 100-talet, med kristendomens krav på monogama äktenskap. Innan dess hade nästan alla samhällen en elit av män som befruktade många, medan män på botten inte hade några familjer.
Kristendomens sexualmoral innebär att nästan alla kommer att hitta en make eller maka att dela säng med. Den andra sexuella revolutionen, superladdad av Tinder, har fört oss tillbaka till en situation där en liten del av männen väljs av en stor majoritet av kvinnorna. Dessa exemplar behöver därför inte binda sig. Detta skapar en förståelig förbittring hos de kvinnor som de bränner, en förbittring som kvinnorna av oklara skäl riktar mot män som de själva inte vill ha.
Min poäng är att ett samhälle med en sexuell Tinder-ekonomi, höga skilsmässotal och ett skolsystem där allt fler unga män misslyckas är ett samhälle där det kommer att finnas fler stäppvargar. Det innebär att färre kvinnor hittar män, vilket i sin tur bidrar till att förklara Europas märkligt låga födelsetal.
I Sverige lever redan en fjärdedel av alla vuxna ensamma. Antalet växer. Vi ser inte mycket vilja från myndigheterna att motverka detta, annat än välmenande råd om hur män kan förändras. Men att vara krävande fungerar nog inte, inte när killarna har lämnat samtalet.
Asle Toje